130.
GASZTRONÓMIA – hátha bejön (1964)
Ebédre hívtak minket a dadusok. Négy
társammal korgó gyomorral vettük körbe az asztalt. Hiába vágyakoztunk a
mesebeli „terülj, terülj, asztalka” színvonal után. Hogy az elém letett leves
kanalazgatása közben vajon miért juthatott eszembe mindenféle elterelő
ákombákom zöldségkörítéssel gondolat, az maradjon hetvenhét pecsétes titok.
Amennyiben éhségtől visítozó malacka lettem volna, akkor sem habzsoltam volna
az előttem lévő lét. Az viszont szent igaz, az egyik dadus kétszer is rám szólt
figyelmeztetőleg:
– Egyed
gyorsabban a leveskét, fiacskám, mert hamarosan hozom a második fogást!
Ha tudtam
volna, hogy nem vicces kedvében mondja a néni, másként is alakulhatott volna.
Talán éppen az otthon lévő szent macihoz fohászkodhattam magamba mélyedve, hogy
a tányérban lévő löttyöt valahogyan tüntesse el előlem, mert aközben az első
fogás maradékát felturbózták a másodikkal. Ovis reménnyel kanalaztam bele a
gasztronómiai csodának remélt eledelbe: ki tudja, hátha bejön. Lehet, hogy a
baj oka talán nem is a kukta két ételkülönlegességének gyors egymásra
találásában keresendő. Talán az arányokkal lehetett a baj. A legújabb
ételvariáció még az elsőnél is hitványabbnak bizonyult.
Lelkileg
teljesen összetörten ültem az asztalnál. Hiába néztem körbe esdeklő szemmel,
segítségben nem reménykedhettem. Hosszú idő elteltével érkezett a dadus, és kedves
hangon megkérdezte:
– Nem ízlik az
ebéd, Lacika?